Quatro Ciàcoe
Mensile de cultura e tradission vènete
de Gianni Sparapan

Da Rovigo

La tratorìa

Quatro Ciàcoe
...a taco a menare la poenta... come xe drio fare sto sior coà... che 'l se ciama Jani come mi...
La vuòja de vèrzare na tratoria par soli ìntimi, a la go persa qualche tenpo fà, dopo avere invità a zena i me soliti amighi, su volontà de Piero che "da tempo auspicava il ripristino della cara usanza del settimanale convivio, il giorno della luna".
A Piero a ghe telèfono a on bòto, ma i me dise ca gavarò risposta drento le do: se no sento gnissuna telefonata contraria, el vien. E po' a ciamo Aligi che 'l se cata a Udine: "Par le oto in punto a sirò co i piè soto la tola" el me sicura. E po' a ciamo i altri: Rinaldo e Alfio che 'l se incàrica de ciamare Giuliano.
Vien le do, e mi taco a preparare: a meto sù le tripe, co racoanti oduri, in te 'l fornelo ca go in garase; e intanto a cato e curo i radici e a meto-sù el brodo de fasòo che tanto a ghe piase a Rinaldo e Aligi; e po' a desgiazo quelo de gaina parché el ghe piase a Alfio; e inveze par Piero a ghe preparo in te 'l fornelo de la cusina on ragù de salame bechènte par le tajadèe. E fin ca se cusina ste robe, a meto so la cusina econòmica l'àqua par la poenta, e anca el polastro rosto da far contenti Giuliano e Rinaldo. E dopo a scomizio a fare le tajadèe: pìcole par el brodo de gaina, e grande par el brodo de fasòo e par el ragù.
E intanto a boje l'aqua de la poenta: e alora a buto drento la farina, e a taco a menare: na girà de paleta e a ghe zonto l'aqua al polastro; altro giro de paleta e a inmissio el ragù; altro inmissioto de poenta e a cavo via le tripe par tajarle a fetine e prepararle co tuti i so oduri in te nantra pegnata. E dopo nantra ramenà de poenta, a le meto sù, a fuògo basso, par cusinarle a ènte a ènte.
E intanto a desmorzo el ragù, a ghe struco el limon al polastro, e dopo nantra girà de paleta, a cavo via la poenta che la xe cota par roessarla in te 'l toliero. E intanto a dago na ocià ai fasòj, ch'i se ramena in te 'l brodo. E cussì a posso co più tranquilità badare al polastro ca se rostisse, straguzare i fasòj ca boje, inmissiare le tripe ca se taca, tajare le tajadèe ca se ga sugà e preparare la tola granda in te 'l salon de le feste.
E dopo a meto-sù la toaja e a inmissio le tripe; a meto-sù i piati fundi, tisi e pìcoj, e a desmorzo el polastro; a meto piruni, sculieri e cortèj, e a desmorzo el brodo de fasòo; epo' a giro le tripe - òstia ca manca i tovajoli in tola!
Par farla curta, a le sete de sira, se Dio vuole, a xe tuto pronto: poenta, polastro, tripe, brodo de gaina e de fasòo, ragù col salado, fasòj in tecia, tajadèe pìcole e grande, formajo, radici. E na stagnà de dolze co le patate mericane ca lo go cronpà aposta par serare sto pasto da poareti insieme a na botilia de chardonet, l'ùnica roba da sior ca go in casa. E adesso a me sento on tòco par catare rèchie, e tanto par no restare senza fare gnente, a grato el formajo, a sfeto el pan, e anca el salame da fare rosto, e par finire el capuzo genoèse ca ghe piase tanto a Rinaldo.
E a so' lì ca penso sa me manca qualcossa, ca sona el telefono. El xe Alfio che 'l me dise che Giuliano l'è a pescare e che no 'l pole vegnere.
A me despiase tanto, ca go on despiazere grando. E alora a me alzo e cavo via i piati e i goti de Giuliano.
Restemo in zinque. Ma dopo gnanca diese minuti, a gh'è ancora Alfio che 'l me dise ca gh'è 'pena rivà on cliente e chi gavarà da baucare par do ore e che nantri a magnemo pure, che lu el vegnarà a l'ora del cafè.
Altro despiazere! Comunque, a cavo via i piati e i goti de Alfio, e sicome ca semo restà in quatro, a penso ca sia ben de preparare in cusina ca gh'è na tola pìcola, che la xe giusta par quatro posti. E cussì a desparecio in salon e a parecio in cusina. E intanto a cavo via el brodo de gaina co le tajadèe pìcole, che l'è on intrigo de manco.
No fago in tenpo de sistemare la nuova toaja, ca me riva la telefonata de Piero, a on quarto a le oto, par dirme de avere on inpegno polìtico inproviso che lo inpegnarà fin tardi, sperando de podere vegnere par le diese. Alora a taco a insustarme, parché el podéa dìrmelo prima: comunque a cavo via nantro posto e anca el ragù de salame e le tripe. E cussì a restemo in tri, e a go la pegnata de brodo de fasòo pronta da butare drento, ca xe ora de zena. A meto da na parte le tajadèe da cusinare, ca me riva la telefonata de Aligi, che 'l me dise che l'è desfà dal viajo e anca dal magnare e che mi a magna pure co i altri amighi che lu el vegnarà nantra olta. Mi a resto senza parole, e senpre senza parole a vago a vèrzare a Rinaldo che a le oto precise el sona a la porta. E quando ca ghe cunto ca no vien gnissun - ma propio gnissun - el me dise che magnare in du no xe belo e ca xe mèjo che lu el vaga a magnare a casa soa. E mi a concordo, e resto da mi-mi-solo: e magno le me tajadèe in brodo de fasòo e po' mezo polastro rosto co la poenta, e po' i radici e na feta de dolze.
E sicome ca no vuojo ca vaga butà via gnente, a go fato l'elenco de le robe ca va a ramengo par prime, in modo da magnarle co precedenza so le altre. E cussì a go fissà el calendario de i pasti de la setimana: ora de marti, finire tuto el polastro e tuti i radici, magnare bona parte de le tajadèe grande e darghe el giro a la ghisa del brodo de fasòo; tra mèrcuri e zòbia, finire tute le tajadeline in brodo de gaina, el salame rosto co meza poenta e tuto el capuzo; al vènare, magnare el restante de le tajadèe grande col ragù bechente, e in più tuto el formajo insieme a quelo ca vanza del dolze de patate mericane; al sabo, e volendo anca doménega, finire la poenta e darghe la neta a le tripe. E riguardo al chardonet, métarlo in giazarin par nantra 'olta, sinò a s'ciopo.
E cussì a go fato. A go pena finìo de magnare tuto el me bendedìo, ca vien ancora luni de sira, l'apuntamento par el nuovo convivio: "Se vedémogna, finamente?" a me fa Piero.
"Come nò? - a ghe digo - In qualsiasi tratorìa, che no la sia la mia!"

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