Quatro Ciàcoe
Mensile de cultura e tradission vènete
de Antonio Corain

Da San Stefano de Zimela (VR)

Quel che no stràngola, ingrassa!

I sùgoli no ga gnancora fata la barba!
I sùgoli no ga gnancora fata la barba!
La zuca, bela giala, mòrbia e dolza la ghe piaséa a tuti.
La zuca, bela giala, mòrbia e dolza la ghe piaséa a tuti.
Un bel scudelon de pan e late e se nava in leto contenti.
Un bel scudelon de pan e late e se nava in leto contenti.
Panbiscoto e anguria: se no ghe jera altro de mèjo el jera bon anca chélo.
Panbiscoto e anguria: se no ghe jera altro de mèjo el jera bon anca chélo.
Dapartuto i sèita a dire che semo deventà tuti grassi, tuti obesi, insoma tuti de i bei mas-ceti co’ la so bela códega de grasso. E ’lora dapartuto diete, sugerimenti, invocazioni dramàtiche da parte de i salutisti e cussì via. Però da chel’altra parte a no ghe xe giornale o rùbrica televisiva che no i méta in onda ricete su ricete che ghe xe parfin un canale tv che ghe xe coghi e coghe che se dà el canbio a i fornei 24 ore su 24.
Mi che a me piase le lasagnone co’ i bisi o i bìgoli a la carbonara, a me godo a vardare tute le diete che vien lancià, proclamàndole come miracolose e che i te promete che le te fà pèrdare diese chili in diese giorni. Se te lezzi bel le istruzioni par tòre zerte misture miracolose a i te dise che a le funziona se però a te fè tanto movimento e te segui ’na bela dieta dimagrante: lo sfido ben che se no te magni le ga efeto e te te smagri!
Diete de qua e diete de là, ognuna col so nome, co le so regole e la so specialità: quando che jera zóeno e che pesava la metà de ’desso de diete a gh’in jera una sola e la se ciamava FAME e basta, parché da magnare gh’in jera poco e anca poco conzà che de tricicli (trigliceridi), polistirolo (colesterolo) e zùcaro (glucosio) in te ’l sangue a te gh’in catavi poco. E le jera quasi tute diete vegetariane co’ gran minestroni, verdure, polenta e, ciare olte, un poca de carne o de salado o codezin. Un me amico, che veramente el ga portà a casa la pèle da la prigionia parché el jera tornà tuto pèle e ossi, el me contava che in te ’l canpo de concentramento francese, in Nord Africa, i faséa tanta atletica legera: el tiro de la cinghia, el salto del pasto e el lancio del piato (udo)!
’Desso un dì se te magni carni rosse a te mori, se te magni chele bianche te crepi, el conejo un dì el va ben e nantro no, el pan el te fa ingrassare, la carne de mas-cio la xe legera e dopo poco salta fora che la te inpiena le vene de colesterolo… In te i ani Zinquanta del secolo scorso al me amico Antonio C., che i ghe ciamava Toni Bragheta, a ghe xe morto el vedelo. El veterinario el lo ga visità e el ghe ga dà l’órdene de setararlo parché el jera morto de malatìa. Sùito i se ga distrigà a fare ’na busa, i ghe ga butà drento la carcassa, i la ga cuerta co’ la calzina e dopo i ga sarà ben co’ tante sbailà de tera. ’Pena che el veterinario l’è montasù su la so’ màchina, sùito Toni Bragheta e fameja i ga discuerto el vedelo, i ghe ga cavà la pèle, i lo ga fato a tòchi e un poco a la ’olta i se lo ga magnà… e no xe morto nissuni!
In zerte fameje d’istà a mezzodì a se magnava solo pan e anguria. Se ciapava n’anguria moréta, bela tonda e mia tanto granda che la paréa un balon da calcio. La se tajava in dó par la panza e dopo col cuciaro a se ronpéa ben la polpa rossa finché a se faséa un bel poceto. Dopo a se ghe spacava drento un bel baston de panbiscoto, se smissiava ben e se magnava tuto col cuciaro. Ma no mancava mai la zuca e le verze, cote in tute le maniere che la fantasia de le nostre done le riussìa a cusinarle.
Par toseti e veci matina e sera ghe jera el so’ bel scudelon de cafelate e panbiscoto e al tenpo de la vendema le done le faséa la potona, i sùgoli o el saor, che a chei tenpi i jera de i piati prelibati. I sugoli i jera ’na spece de budin fato col mosto de la ua smissià co’ de la farina bianca e ’na ’olta coto el vegnéa messo in te ’na terina e lassà sponsarse finamentreché el faséa dessora ’na bela barba (muffa), che pi alta che la jera pi gustoso jera el budin. El saor invezze el jera senpre un budin, ma fato co i grani de ua schizzà e dopo coti smissià co la farina bianca, e anca elo el vegnéa messo a sponsarse e el faséa anca lu la so bela mufa par de sora. La potona la jera ’na fuazza co’ drento grani intieri de ua fràgola o clinto. In zerti paesi vizin de mi i ghe ciama potona anca al saor.
In ogni caso a valéa senpre la sentenza: quel che no stràngola ingrassa, e quel che no serve el passa!

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