Quatro Ciàcoe
Mensile de cultura e tradission vènete
de Gianni Sparapan

Da Gavello (RO)

El forno de Nonato

Quatro Ciàcoe
A darghe na man a Giulio a se lievava la Bruna, so mujere, e so cugnà Carmela, ancora co le onge infarinà da la sira prima.
A darghe na man a Giulio a se lievava la Bruna, so mujere, e so cugnà Carmela, ancora co le onge infarinà da la sira prima.
Prima ancora che le boariole le fis-ciasse so le rece de i boari indormezà, Giulio Nonato el jera za in te ’l so forno, a la Ranpa de Viladose, a pareciare el scaldume de melegari e de fassine. Po’ el vegnéa in tinelo, el cavava via la coerta ca coaciava el levà drento la mésa e lo metéa so la tola. Lì el lo domava, fondando man e brazi in te ’l paston e lo passava soto la gràmola.
A darghe na man a se lievava la Bruna, so mujere, e so cugnà Carmela, ancora co le onge infarinà da la sira prima. Alte e magre, a jera on piazere védarle, co i oci furbi e le man sgoelte, tirare el paston, intortejarlo, tajarlo in muciti e laorarlo: racoanti paniti i li meteva in canton par farne pamòri; in te nantro i metéa la pasta par i buzolà e i cuchi; in mezo le muciava i paniti par le rizete; e sora na tola le sistemava i muci par le tiròte.
Intanto Giulio el ritornava in forno a spargujare bronze e zénare co ’l fregolon, e có jera ora de infornare, lo netava co ’l rajolo, muciando so le caldèe, da na parte e l’altra del forno, la zénare ancora calda, el spazava la roa e po’ el serava la boca del forno co la portelina de fero parchè no scapasse el caldo. Dopo el ciapava la pala longa de tola, za parecià de ciòpe, e infornava: de drìo, le rizete; in mezo, pamòri e cuchi; davanti, tiròte, pinze onte e buzolà; e in ponta, la banbolina par i putini e la spia, on pamoreto ca segnava la cotura. A le oto de matina, quando che i grandi e i putini i passava par la strada par andare al laoro o a scuola comunale, senza gnanca ca ghe fusse bisogno de la spia ca ingossava el primo putin ca passava, el profumo de la fornà el diséa a tuti, dal ponte de la Ranpa e fin a la Corte del Penelazo, che el pan el jera coto.
A rivava intanto, co ’l cariolon e dó zeste, la parona de la fornà a torse el pan.
Alora Giulio, co la paleta de fero el cavava dal forno el pan tèndaro che ’l metéa in tel zesto pìcolo, e el pan biscoto in te l’altro zesto più grande; e la dona la cargava i zisti so ’l cariolon par portarse a casa el pan e tacarlo a le ciode de on travo de cusina, coerto da on telo parchè né pùntighi e né fiòi no i ’ndasse a magnarlo a tradimento.
Finìa la prima fornà, a rivava nantra dona co ’l cariolon, la mésa e el levà.
E fin che Giulio el inpeniva nantra olta el forno de fassine par la seconda fornà, la Bruna e la Carmela le domava el paston e po’ le gramolava.
E po’, stufe de stare in pèca, le se sentava so ’l caregon par laorare in vita le rizete e le pagnoche. E intanto le confessava la sposa ’pena rivà, ripartendo dal discorso da ignonde ch’i lo ghea troncà dopo la fornà del mese prima. Sta sposeta, alora, la se molava da colo e fasendo fin la códega rossa, la cuntava del paron grosso de casa, onto e tegnoso, o sinò la parlava de na ragazeta inbraghetà-sù da qualche farabuto za sposà, de la pulegana de na so parenta, de le cróste in te ’l muso che i vizin de casa i se ghea sgnacà, doparando parfin la messura e el bàzolo; de le ocià sassine che on qualche omazo el slongava a na sposeta ’pena rivà da nantro paese; de zerti marìi on fià druguni, insuma la continuava a parlare e sparlare de questo e de quelo…
La Carmela, a le olte, par rìdare co più còmodo, la se alzava dal so caregon, cussì che el deolon el ghe sbrissava so na rizeta slongàndola diese schei; la Bruna, inveze, la se cuciava de testa, strucàndose in te le spale, e petando le ciopete a metà, par le sganassà che la se dava…
No ancora smalizià, la sposeta la se infugava a confidarse e più no la se fermava de parlare, sentendo e vedendo le done rìdare de gusto a le so cianciarìe. Cussì el jera el forno de Nonato: pan caldo e novità fresche.
La terza fornà la se faséa dopodisnà, dopo on passacuore de Giulio. L’ultimo panbiscoto el se cavava a l’ora de zena, o subito dopo. E dopo el fornaro el rassava la mésa e le tole, el preparava le fassine par el dì drìo e finamente el ciapava la scala par andarse a ponsare.
Da luni al sabo, on mese drìo l’altro, ano dopo ano, cussì a xe canpà Giulio Nonato, suto e bon cofà el so panbiscòto. E co lu a se ga fermà anca el so forno: e dal camin no vien fora più né fumo e né profumo, né le ciàcole de la zente e i sospiri de pazienza de chi, tra suduri e sganassà, a ga par ani cunzà el pan de la Rovigata de Viladose.

[torna sopra]

 

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