Quatro Ciàcoe
Mensile de cultura e tradission vènete
de Luigi Ederle

Da la Lessinia Centrale (VR)

El tempo de i peri trentossi

Eco qua quatro peri trentossi: roba da siori!
Eco qua quatro peri trentossi: roba da siori!
Coalche tempo fà, son 地dà a catar 値 me amigo Giani: ghéa 地a ója mata de magnar 地a spansà de fighi. Giani, 値 ga i campi, lè 地 brao contadin, sia lu che so fiói: Michele e Francesco, anca lori i è du boni contadini che i ghe vol ben a la tera, a la nostra bela tera de la Valpantena. Magnando fighi e tirando zo fighi par far la marmelata (de fighi,) lu léra lì arente che 値 trapelàa, emo anca parlà de i peri trentossi. El pero trentosso, ciamà anca pero duro, fin ai ani Sessanta, da le nostre parte, Bassa Valpantena e 恥ena su par i montesèi, léra 地 véro re. La so vecia fameja del Giani, i de faséa su i sentoesincoanta quintài ogni ano e i le vendéa a marcanti che i rivàa da distante. El pero trentosso, léra 地 fruto pregià, i le vendéa su le piasse de Verona, Piassa Erbe 地 testa e le piassarote le vendéa anca le "smèdole", i mèsi peri netè dal marso, a metà presso, ma anca le smèdole le 地dàa vendùe; coesto par dir coanto léra 地 fruto pregià. El se prestàa 値 pero trentosso come "dolce" dopo i pasti... roba da siori. Ma léra sercà anca par cargarlo su le nave che faséa giri longhi, el duràa san par tanto tempo e cossì i marinai i gavéa fruti freschi.
I contadini, coéi che i le coltivàa, i le magnàa con la polenta, ma pi de tuto i le magnàa a colassion. Chì, da le me parte, ogni fameja la ghéa la so riceta speciale: come anca a casa mia, a la sera, coando se smorsàa 値 fogo sul fogolar, soto la sendre calda, se ghe metea 地a téja de fero, coerta con brase e séndre, e rento se ghe metéa i peri e a la matina se i catàa coti nel so poceto, poceto che léra bon come 値 rosolio. I éra 地cora tiepidi, se i tajàa a fete e se i consàa con 地 pél de ojo, coatro gosse de asedo, 地 pìssego de sal fina e se i magnàa con la polenta brustolà, 地a feta de salado e te 値 digo mi, che 地a colassion cossì, lè roba... da siori.
Altri, i ghe tajàa zo 地sieme anca la séola, e con pi gente, de 地a serta età, te ghe domandi, tuti i ga la so riceta, e ognun te dise che la sua léra la pi gustosa. A casa mia, me mama, la i è metéa soto la sendre, 地 te 地a tejeta e la tejeta la le coerséa con la forma ghe la ghéa par far le fogasse, dopo la coerséa tuto con séndre calda e brase, e a la matina se i catàa tiepidi con el poceto rosa ne la tejeta. E léra festa, par noantri buteleti 弾rghe 地a cuciarà de poceto. Me fradel Cesare, léra el pi goloso de peri col so poceto e là sempre fato la colassion con i peri trentossi fin che lè stà bon de catarli.
Me bupà el mà 地segnà a bruscar i perari trentossi, coando mi éra 地 butel...
Me bupà el mà 地segnà a bruscar i perari trentossi, coando mi éra 地 butel...
I peri trentossi se i coltivàa chì da le nostre parte fin ai primi ani Sessanta, dopo, è nà tuto ne la malora. El perar trentosso, léra 地a pianta delicata, bisognàa bruscarla ogni ano e se dovéa bruscarla solo coando la se preparàa a fiorir. Le geme le se fa grosse e a bruscar perari trentossi, léra e lè 地誕rte; tuti no i éra boni de far 痴to laoro. Me bupà léra 地 artista de i perari trentossi e de 痴ta arte, me bupà el mà 地segnà tuti i segreti, e mi da butel ò bruscà perari tentossi, no tanti, ma l誕rte lò 知parà. I brai bruscaóri, se i vedéa da i perari che no i se spacàa peri grossi, parché... se 地a rameta, che iè fine 痴te ramete, la ga sincoe geme grosse, se ghe ne lassa do geme e tré se le taja 段a. Ma, bisogna anca goardar la rama mare, e la pianta; 痴te ramete se i è là par aria o se i è interne e 段a dal vento, parché coele che ghè al vento, basta 地a gema. 誰soma... lè 地 laoro de conossensa e de pràtica. Dopo, i bruscàa solo coando le geme i éra grosse e 値 tempo de le geme grosse, el dura, par 値 perar trentosso lè de 地a quindesina de dì. Se dovéa far tuto sul scajón e no érghe paura e la stessa cosa léra a tirarli zo, 痴ti peri. Se doparàa, par 値 camisoto, 地a camisa, sensa màneghe e verta davanti, con 地 spago ligà 地 vita 地 modo da far 地 saco atorno a tuta la vita de l弛mo che tira zo e coando te te sentéi la vita tuta piena de peri, te 地dài a 知pienir i sésti. Sempre uno a la òlta, zo da perar, uno a la òlta, dal camisoto a 値 sésto, uno a la òlta dal sésto al granar ne la paja, al stróo e spetar che i vègna giali, parché i ven giali a pian a pian, nel giro de tri-coatro mesi e lori i le sa 値 parché uno el dènta gialo dopo 地 mése e uno dopo coatro mési!
I peri trentossi, da magnar crùi, te magni solo coéi giali e moli, i duri e verdi, te i magni solo coti. Lè 地 pero cossì! Coando ne la me contrà, Lumiago, se tiràa zo i peri trentossi, se i portàa a casa ne i sésti e con la dherla a spale parché no i se còssa! Se i metéa fóra de la porta de casa, e lì se faséa i comenti. Se i peri i éra bei assè, i veci i faséa 値 comento, che solo coalche ano fà, mi lò capìo. I diséa: "担ti peri i mèrita la tòla de l棚mperator Checo Beèpo."
Coesto léra el massimo par i peri trentossi... Solo coalche ano fà, ò capìo el significato de coele parole, che da buteleto le me naséa rento da 地a recia e fóra da nantra. 誰a òlta, 痴ti peri, i pi bei, i era esportè 地 Austria e i fenéa su la tòla de l棚mperator Francesco Giuseppe, Checo Bepo, par i so suditi de la Valpantena o Lessinia Centrale. Svelà el mistero, i peri i me piase ancora de pi.
Ne la storia del comune de Gressana, sensa voler èssere 地 storico con date precise, ma da calche parte ò isto scrito, che: "Grezzana manda i suoi pregiati peri duri (peri trentossi) in Austria e non solo in Austria." Adesso chì a Gressana ghè 地cora coalche perar trentosso. A coéi che ga 痴ti perari, ghe racomando, sensa ofesa, che i é brusca come se deve, parché, se no se i brusca ben, i perari i se carga de peri e con i temporài de l段stà i se spaca e i fa la fine de coéi tantìssimi che ghéra coando mi éra 地 bociassa e con l誕rivo del benèssere, nissuni i le bruscàa e i è morti coasi tuti.

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